Teoria jocurilor

Teoria jocurilor nu este asa cum ii spune numele un joc in sensul de dictionar al cuvantului. Teoria jocurilor, este un studiu a deciziilor strategice. Aceasta disciplina este practic formata din modelele matematice dintre conflict si cooperare in cazul persoanelor inteligente si rationale care trebuie sa ia o decizie .
Initial folosita in domenii precum cel economic , politic sau logic, in ziua de astazi aplicabilitatea acestei teorii pare sa se fi extins dincolo de aceste limite.  In ziua de astazi aceasta denumire se adreseaza mai mult descrierii partii logice si stiintifice atat a oamenilor cat si a inteligentei artificiale.
Printre utilizarile clasice putem include un simt al echilibrului folosit in multe jocuri, in care fiecare persoana trebuie sa dezvolte o strategie care nu poate fi foarte usor daramata, tinand cont si de arbordarile celor din jur.
Printre tipurile de jocuri care au fost discutate prin teoria jocurilor se regasesc:
•Jocuri cooperante sau necooperante. Un joc este cooperant daca jucatorii sunt capabili sa creeze compromisuri. De exemplu sistemul juridic.
•Jocuri simetrice si nesimetrice . Un joc simetric este atunci cand rezultatele jucarii unuei anumite strategii depinde numai de celelate strategii jucate si nu de cine le joaca.
•Jocuri cu suma 0 sau cu suma diferita de 0. Jocurile cu suma 0 sunt sunt cele in care alegerile jucatorilor nu pot sa infuenteze volumul de resurse disponibil. In acest tip de jocuri suma beneficiilor tuturor jucatorilor va fi mereu zero.

Teoria jocurilor pare a avea o aplicabilitate din ce in ce mai mare in societatea noastra. Ea poate fi folosita pentru a dezvolta strategii , in a alege cea mai buna abordare in rezolvarea unor probleme sau ne ajute in dezvoltarea de noi experimente si nu numai in domeniul economic. Din punctul meu de vedere este un domeniu care ar trebuie sa aiba din ce in ce mai mult atentia noastra si ca fiecare dintre noi ar trebui sa aiba notiuni despre acest subiect.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire